Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

l’Armonia Sonora en Peter Kooij-‘Der Friede sei mit Dir’-Terneuzen

5 maart 2023

Cultuur Podium Porgy en Bess- Terneuzen

deur open: 14.00 uur

aanvang: 15.00 uur

 

Der Friede sei mit Dir

Naast deze indrukwekkende cantate staan op het programma cantates en sonates van Dietrich Buxtehude (1637-1707) en Georg Philipp Telemann (1681-1767), tijdgenoten van Bach.

Dat Buxtehude een groot voorbeeld voor Bach was is bekend. Al te veel is er niet bekend over het leven van Bach, maar vast staat dat hij op jonge leeftijd bereid was om van Arnstadt  naar Lübeck te lopen – een afstand van bijna 500 kilometer! – om de oude meester daar te horen spelen. Op het programma van deze avond staat de Trio-sonate in a-klein, een werk dat Bach ongetwijfeld zeer heeft aangesproken.
De andere tijd- en generatiegenoot én goede vriend van Bach die in de schijnwerpers wordt gezet is Telemann: lange tijd vaak weggezet als een middelmatig veelschrijver, maar inmiddels geheel gerehabiliteerd. Het Telemann-jaar 2017 heeft daartoe ongetwijfeld bijgedragen. Telemann gold in zijn tijd als een van de allergrootsten en wie de moeite neemt om zijn muziek te beluisteren begrijpt waarom. Bijvoorbeeld de cantate ‘Ich will den Kreuzweg gerne gehen’ dat deze avond zal worden vertolkt, is een prachtige ‘passie-cantate’ waarin de viool de tekst uitbeeldt en het affect versterkt, met name in de ontroerende aria ‘Ich küsse die Rute’.

Gegevens

Datum:
5 maart 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *